Her Backlink Fayda Sağlar mı?
Site dışı SEO çalışmaları kapsamında önemli bir yere sahip olan backlink çalışmaları, genel SEO çalışmaları kapsamında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Yani SEO çalışması yapılan bir web sitenin üst sıralara çıkartılması, site değerinin yükseltilmesi ve arama motorları gözündeki değerinin pozitif olması bakımından backlink çalışmaları önemlidir. Sonuçta backlink çalışmaları site ya da sayfanızı referans gösteren başka sitelerin olduğunu belli eden bir mantığa sahiptir. Bu da arama motorları nezdinde sitenizin başka sayfalar ve siteler tarafından referans gösterilmesinin, sitenizin kaliteli olduğu algısına işaret etmektedir. Peki, her backlink sitenize fayda sağlar mı? Maalesef elde ettiğiniz her backlink sitenize yarar sağlamamaktadır. Hatta bazı backlinkler sitenize zarar dahi vermektedir. Çünkü her site hem işleyişi hem de içerikleri bakımından faydalı ve yararlı bir web site olmamaktadır. Arama motorları gözünde özellikle Google tarafında değersiz ve kötü olarak listelenmiş web siteler vardır. Bu değersiz sitelerden, sizin web sitenize gelen ya da gelecek olan backlinkler de doğal olarak size zarar vermektedir. Ayrıca sizin haricinizde de sitenize farklı siteler ve alanlardan link çıkışları yapılmaktadır. Yani sizin haberiniz olmadan sitenize backlink gelmektedir. Bunlar temel anlamda negatif SEO çalışmaları olarak tanımlanmaktadır.
Backlinklerin Siteye Verdiği Zararlar Nelerdir?
Negatif SEO faktörünün çeşitli sebepleri ve siteye vermiş olduğu farklı zararları bulunmaktadır. Anahtar kelime bazlı spamlar, kalitesiz backlinkler, otomatik programlar ile kurulan link çöplükleri ve benzeri durumların tümü siteye zarar vermektedir. Peki, hangi durumlarda backlinkler sitenize zarar verebilir?
Eğer ki web sitenize gelen bağlantının çıkış yaptığı sitenin yaşı eski bir geçmişe sahip değilse ve bulunduğu alan itibariyle bir otoriteye sahip değilse bu siteden size gelecek backlinklerin zarar verme olasılığı yüksektir. Bu yüzden tespit ettiğiniz bu tarz siteleri bağlantı reddetme listenize eklemelisiniz. Backlink anlamında web sitelere en çok zarar veren durumlardan biri de illegal içeriklere sahip olan sitelerden alınan backlinkler. Kumar, bahis, *****, yasa dışı ve benzeri illegal sitelerden, alakasız kelimeler aracılığıyla sitenize gelen bağlantıları acil bir şekilde tespit edip, bağlantıları reddetmelisiniz. Yani bu durumu Google bildirerek, ilgili sitelerden herhangi bir çalışma yapmadığınızı belli etmelisiniz. Yine sitenize zarar verebilecek bir başka backlink durumu ise domain otoritesi düşük olan sitelerden, web sitenize gelen backlinklerdir. Her sitenin bir domain otoritesi vardır ve bunlar sektördeki birçok backlink analiz aracı ile kolayca tespit edilebilmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 4937
Bir siteye backlink açısından zarar verebilecek baş faktörlerden biri de spam sitelerden gelen backlinklerdir. Tabir yerindeyse çöp siteler yani tamamen spam amacıyla kurulmuş olan siteler ve arama motorları tarafından ceza alarak spama düşen siteler üzerinden alınan backlinkler size zarar vermektedir. Bu yüzden spam siteler üzerinden gelen backlinkler vakit kaybedilmeden reddedilmelidir. Sitelere backlink çerçevesinde zarar verebilecek olan bir başka durum ise aynı anahtar kelime üzerinden sürekli link alınmasıdır. Over optimization olarak tabir edilen bu durum aşırı SEO çalışması anlamına gelmektedir. Gereksiz yere yapılan ve kullanıcı açısından anlam ifade etmeyen anahtar kelime kullanımları ile backlink alınması da zarar verebilecek bir durumdur. Hacklink alımı ve black hat SEO çalışmaları da web siteye zarar veren faktörlerin başında yer almaktadır. Ayrıca web sitelere zarar veren bir başka backlink çalışma yöntemi ise ücretli backlink satın alınmasıdır.
Yukarıda genel olarak bahsedilen faktörler sitenize zarar verme ihtimali olan backlinklerin neler olduğu yönündedir. Bu tür backlinkler web sitenize ise sayfalarınızın arama motorundan kaldırılması gibi zararlar verebilmektedir. Bunun haricinde ana anahtar kelimelerinizde sıralama kaybı yaşamanızda olası zararlardandır. Zararlı backlinklerin web sitenize vereceği zararlardan biri de sayfalarınızın arama sonuçlarından tamamen kaybolması şeklinde olabilmektedir. Bu etkenler backlinklerin sitelere verebileceği temel zararlardır. Bundan dolayı sayfalarınızda sıralama kaybı yaşamamak, anahtar kelime aramalarında gerilere düşmemek için sitenize nerelerden backlink geldiğinin ve hangisinin yararlı olup, hangisinin zararlı olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için ise öncelikle düzenli olarak backlink analizlerinin yapılması gerekmektedir. Peki, ama nasıl?
Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Sitenize referans gösterilen, link yoluyla yönlendirme yapılan bağlantıların yani backlinklerin her zaman düzenli olarak incelenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Backlinklerinizin nereden geldiğini öğrenmeniz ve gelen backlink kaynakları içerisinde faydalı olanlar ile faydası olmayanların ayırt edilmesi önemlidir. Peki, backlink analizi nasıl yapılır? Backlink analizi yapabilmek için kullanılabilecek birçok profesyonel backlink sorgulama analizi mevcuttur. Bu araçlar yardımı ile zararlı ve yararlı backlinklerin kontrolünü, toplam backlink sayınızı hatta rakip sitelerin backlink kaynaklarını dahi öğrenebilirsiniz. Kullanabileceğiniz birçok backlink analiz aracı vardır. Bunlardan birkaç tanesini örnek olarak vermek gerekirse, kullanımı en yaygın olan backlink analiz araçlarından birisi Ahrefs’tir. Ahrefs aracı hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Ahrefs ile backlink analizi sonucunda backlink sayınıza, sosyal medya paylaşımlarınıza, bölgesel oranlarla link alınan ülkelere ve benzeri birçok farklı bilgiye görsel olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ahrefs aracılığıyla backlinklerdeki dalgalanmalara, dofollow ve nofollow olan linklerin bilgisine de ulaşabilirsiniz.
Bir başka backlink analiz aracı ise Majestic SEO’dur. Majestic SEO aracı kaliteli backlink sorgulamaları yapan, geçmişte alınan backlinkler ve referans olan sitelerin sayısını ayrı ayrı gösteren gelişmiş bir araçtır. Ayrıca sitenize yönlendirilmiş olan backlinklerin hangi anchor test üzerinden ve nasıl yönlendirme sağlandığının bilgisine de bu araç vasıtasıyla erişebilirsiniz. Yine bu araç sayesinde hangi anahtar kelimelerin yoğun olarak sitenize backlink sağladığını da tespit etmeniz mümkündür. Backlink analizi yaparken sıklıkla kullanılan bir başka araç ise Open Site Explorer’dır. Open Site Explorer aracıda genel olarak toplam backlink sayısını vermesiyle beraber, tıpkı Majestic SEO’da olduğu gibi ayrıştırma yöntemi ile linklerin ne şekilde geldiğini belirtmektedir. Bu backlink analiz aracı ayrıca farklı amaçlar ile araştırılmış olan ve bulunması oldukça zor olan backlinkleri de taramaktadır.
Backlink analizlerinde sıkça kullanılan bir başka kaynak ise Google Webmaster Tools’dur. Webmasterl Tool üzerinden kendi sitenize ait backlinkleri detaylı bir şekilde sorgulayabilir ve listeleyebilirsiniz. Webmaster Tool aracının diğer backlink analiz araçlarından temel farklılığı sadece kendi sitenizi sorgulayabiliyor olmanızdır. Backlink analiz araçlarını elbette çoğaltmak mümkündür. Çünkü birçok araç mevcuttur. İşte backlink analizi yapabileceğiniz diğer araçlar: Alexa, Cognitive SEO, Monitor Backlinks, Open Link Profiler, Web Me Up, Cognitive SEO, Rank Signals, SEO Spyglass, SearchMetrics, Web SEO Analytics, Link Research Tools ve benzeri.
Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?
Yukarıda bahsettiğimiz SEO araçları yardımıyla yapılan backlink analizleri sonrasında elde ettiğiniz backlink listesini elbette tek tek elle kontrol etmek, özellikle binlerce backlinke sahip olan siteler için zorlu bir süreçtir. Ama bu zorlu süreci atlatmanın bir kolaylığı vardır. örneğin NetPeak Checker ve benzeri araçlar yardımıyla backlinkleriniz arasında riskli olanları ve olmayanları kolayca ayrıştırabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde backlinklerinizi birçok ayrı kritere göre filtreleyerek farklı kategorilere göre backlinklerinizi txt dosyaları altında toplamanız mümkün olmaktadır. Bu araçlar yardımıyla backlinklerinizi dile göre, Alexa değerine göre, sektöre göre ve benzeri birçok kategori altında sorgulayabilirsiniz.
Tespit Edilen Zararlı Backlinkler Nasıl Reddedilir?
Backlink analiz araçları ile tespit edilen ve yararlı, zararlı olarak ayrıştırılan backlinkler için yapılması gereken sıradaki işlem ise zararlı backlinklerin reddedilmesidir. Zararlı backlinkleri reddetmek için arama motorlarının araçlarından faydalanılmaktadır. Bunun haricinde bir SEO aracı yardımı ile bağlantı reddetme işlemi gerçekleştirilememektedir. Çünkü ilgili backlink ile bir bağınızın olmadığını arama motoruna bildirmenin yolu budur. Zararlı backlinkleri reddetme konusunda kullanılması gereken araç ise Google Disavow Tool’dur. Peki, bu araç ne işe yarar ve nasıl kullanılır?
Ekli dosyayı görüntüle 4938
Google Disavow Tool / Google Link Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?
Zararlı olduğunu tespit ettiğiniz ya da size faydasının olmadığını tespit ettiğiniz backlinkleri Google Disavow Tool aracılığı ile reddetmeniz oldukça kolaydır. İlk olarak yapmanız gereken eğer ki URL bazında bir engelleme yapacaksınız httporneksite.com/reddedileceksayfa şeklinde domain bazında bağlantı reddedilecekse domain:reddedilecekbaglanti.com olarak bir notepad dosyası hazırlamanız gerekmektedir. Sonrasında Google Disavow Links sayfasına giriş yapmalısınız. Sayfaya giriş yaptıktan sonra hangi domaine ait linkler reddedilecekse o domaini seçerek “disavow” butonuna basılmalıdır. Bu butona tıklandıktan sonra bir pencere açılır ve pencere üzerinde dosya seç butonu yer alır. Belirlediğiniz ve oluşturduğunuz .txt uzantılı dosyayı işaretleyerek, seç butonuna basmalısınız. Hemen ardından gönder butonuna tıklayarak sonrasında bitti seçeneğini seçip, yapılan bağlantı reddetme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Yukarıdaki işlemi yaparak zararlı olan backlinkleri Google’a bildirmiş olacaksınız. Böylelikle Google Disavow Tool zararlı backlinkleri belirli bir süre sonra temizleyecektir. Bu sayede web siteniz Google nezdinde daha sağlıklı ve daha kaliteli görülecektir.
Sitenizin her zaman arama motorlarında değerli gözükmesi ve sayfalarınızın hak ettiği yerde olmasını istiyorsanız her zaman düzenli olarak link analizleri yapmalısınız. Çünkü sizin yaptığınız kaliteli SEO çalışmaları kimi zaman istenerek kimi zaman istenmeden de olsa zarara uğratılabilir. Kötü sürprizler ve can sıkıcı senaryolar ile karşılaşmamak adına ise her an takipte olmalısınız.
Site dışı SEO çalışmaları kapsamında önemli bir yere sahip olan backlink çalışmaları, genel SEO çalışmaları kapsamında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Yani SEO çalışması yapılan bir web sitenin üst sıralara çıkartılması, site değerinin yükseltilmesi ve arama motorları gözündeki değerinin pozitif olması bakımından backlink çalışmaları önemlidir. Sonuçta backlink çalışmaları site ya da sayfanızı referans gösteren başka sitelerin olduğunu belli eden bir mantığa sahiptir. Bu da arama motorları nezdinde sitenizin başka sayfalar ve siteler tarafından referans gösterilmesinin, sitenizin kaliteli olduğu algısına işaret etmektedir. Peki, her backlink sitenize fayda sağlar mı? Maalesef elde ettiğiniz her backlink sitenize yarar sağlamamaktadır. Hatta bazı backlinkler sitenize zarar dahi vermektedir. Çünkü her site hem işleyişi hem de içerikleri bakımından faydalı ve yararlı bir web site olmamaktadır. Arama motorları gözünde özellikle Google tarafında değersiz ve kötü olarak listelenmiş web siteler vardır. Bu değersiz sitelerden, sizin web sitenize gelen ya da gelecek olan backlinkler de doğal olarak size zarar vermektedir. Ayrıca sizin haricinizde de sitenize farklı siteler ve alanlardan link çıkışları yapılmaktadır. Yani sizin haberiniz olmadan sitenize backlink gelmektedir. Bunlar temel anlamda negatif SEO çalışmaları olarak tanımlanmaktadır.
Backlinklerin Siteye Verdiği Zararlar Nelerdir?
Negatif SEO faktörünün çeşitli sebepleri ve siteye vermiş olduğu farklı zararları bulunmaktadır. Anahtar kelime bazlı spamlar, kalitesiz backlinkler, otomatik programlar ile kurulan link çöplükleri ve benzeri durumların tümü siteye zarar vermektedir. Peki, hangi durumlarda backlinkler sitenize zarar verebilir?
Eğer ki web sitenize gelen bağlantının çıkış yaptığı sitenin yaşı eski bir geçmişe sahip değilse ve bulunduğu alan itibariyle bir otoriteye sahip değilse bu siteden size gelecek backlinklerin zarar verme olasılığı yüksektir. Bu yüzden tespit ettiğiniz bu tarz siteleri bağlantı reddetme listenize eklemelisiniz. Backlink anlamında web sitelere en çok zarar veren durumlardan biri de illegal içeriklere sahip olan sitelerden alınan backlinkler. Kumar, bahis, *****, yasa dışı ve benzeri illegal sitelerden, alakasız kelimeler aracılığıyla sitenize gelen bağlantıları acil bir şekilde tespit edip, bağlantıları reddetmelisiniz. Yani bu durumu Google bildirerek, ilgili sitelerden herhangi bir çalışma yapmadığınızı belli etmelisiniz. Yine sitenize zarar verebilecek bir başka backlink durumu ise domain otoritesi düşük olan sitelerden, web sitenize gelen backlinklerdir. Her sitenin bir domain otoritesi vardır ve bunlar sektördeki birçok backlink analiz aracı ile kolayca tespit edilebilmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 4937
Bir siteye backlink açısından zarar verebilecek baş faktörlerden biri de spam sitelerden gelen backlinklerdir. Tabir yerindeyse çöp siteler yani tamamen spam amacıyla kurulmuş olan siteler ve arama motorları tarafından ceza alarak spama düşen siteler üzerinden alınan backlinkler size zarar vermektedir. Bu yüzden spam siteler üzerinden gelen backlinkler vakit kaybedilmeden reddedilmelidir. Sitelere backlink çerçevesinde zarar verebilecek olan bir başka durum ise aynı anahtar kelime üzerinden sürekli link alınmasıdır. Over optimization olarak tabir edilen bu durum aşırı SEO çalışması anlamına gelmektedir. Gereksiz yere yapılan ve kullanıcı açısından anlam ifade etmeyen anahtar kelime kullanımları ile backlink alınması da zarar verebilecek bir durumdur. Hacklink alımı ve black hat SEO çalışmaları da web siteye zarar veren faktörlerin başında yer almaktadır. Ayrıca web sitelere zarar veren bir başka backlink çalışma yöntemi ise ücretli backlink satın alınmasıdır.
Yukarıda genel olarak bahsedilen faktörler sitenize zarar verme ihtimali olan backlinklerin neler olduğu yönündedir. Bu tür backlinkler web sitenize ise sayfalarınızın arama motorundan kaldırılması gibi zararlar verebilmektedir. Bunun haricinde ana anahtar kelimelerinizde sıralama kaybı yaşamanızda olası zararlardandır. Zararlı backlinklerin web sitenize vereceği zararlardan biri de sayfalarınızın arama sonuçlarından tamamen kaybolması şeklinde olabilmektedir. Bu etkenler backlinklerin sitelere verebileceği temel zararlardır. Bundan dolayı sayfalarınızda sıralama kaybı yaşamamak, anahtar kelime aramalarında gerilere düşmemek için sitenize nerelerden backlink geldiğinin ve hangisinin yararlı olup, hangisinin zararlı olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için ise öncelikle düzenli olarak backlink analizlerinin yapılması gerekmektedir. Peki, ama nasıl?
Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Sitenize referans gösterilen, link yoluyla yönlendirme yapılan bağlantıların yani backlinklerin her zaman düzenli olarak incelenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Backlinklerinizin nereden geldiğini öğrenmeniz ve gelen backlink kaynakları içerisinde faydalı olanlar ile faydası olmayanların ayırt edilmesi önemlidir. Peki, backlink analizi nasıl yapılır? Backlink analizi yapabilmek için kullanılabilecek birçok profesyonel backlink sorgulama analizi mevcuttur. Bu araçlar yardımı ile zararlı ve yararlı backlinklerin kontrolünü, toplam backlink sayınızı hatta rakip sitelerin backlink kaynaklarını dahi öğrenebilirsiniz. Kullanabileceğiniz birçok backlink analiz aracı vardır. Bunlardan birkaç tanesini örnek olarak vermek gerekirse, kullanımı en yaygın olan backlink analiz araçlarından birisi Ahrefs’tir. Ahrefs aracı hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Ahrefs ile backlink analizi sonucunda backlink sayınıza, sosyal medya paylaşımlarınıza, bölgesel oranlarla link alınan ülkelere ve benzeri birçok farklı bilgiye görsel olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ahrefs aracılığıyla backlinklerdeki dalgalanmalara, dofollow ve nofollow olan linklerin bilgisine de ulaşabilirsiniz.
Bir başka backlink analiz aracı ise Majestic SEO’dur. Majestic SEO aracı kaliteli backlink sorgulamaları yapan, geçmişte alınan backlinkler ve referans olan sitelerin sayısını ayrı ayrı gösteren gelişmiş bir araçtır. Ayrıca sitenize yönlendirilmiş olan backlinklerin hangi anchor test üzerinden ve nasıl yönlendirme sağlandığının bilgisine de bu araç vasıtasıyla erişebilirsiniz. Yine bu araç sayesinde hangi anahtar kelimelerin yoğun olarak sitenize backlink sağladığını da tespit etmeniz mümkündür. Backlink analizi yaparken sıklıkla kullanılan bir başka araç ise Open Site Explorer’dır. Open Site Explorer aracıda genel olarak toplam backlink sayısını vermesiyle beraber, tıpkı Majestic SEO’da olduğu gibi ayrıştırma yöntemi ile linklerin ne şekilde geldiğini belirtmektedir. Bu backlink analiz aracı ayrıca farklı amaçlar ile araştırılmış olan ve bulunması oldukça zor olan backlinkleri de taramaktadır.
Backlink analizlerinde sıkça kullanılan bir başka kaynak ise Google Webmaster Tools’dur. Webmasterl Tool üzerinden kendi sitenize ait backlinkleri detaylı bir şekilde sorgulayabilir ve listeleyebilirsiniz. Webmaster Tool aracının diğer backlink analiz araçlarından temel farklılığı sadece kendi sitenizi sorgulayabiliyor olmanızdır. Backlink analiz araçlarını elbette çoğaltmak mümkündür. Çünkü birçok araç mevcuttur. İşte backlink analizi yapabileceğiniz diğer araçlar: Alexa, Cognitive SEO, Monitor Backlinks, Open Link Profiler, Web Me Up, Cognitive SEO, Rank Signals, SEO Spyglass, SearchMetrics, Web SEO Analytics, Link Research Tools ve benzeri.
Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?
Yukarıda bahsettiğimiz SEO araçları yardımıyla yapılan backlink analizleri sonrasında elde ettiğiniz backlink listesini elbette tek tek elle kontrol etmek, özellikle binlerce backlinke sahip olan siteler için zorlu bir süreçtir. Ama bu zorlu süreci atlatmanın bir kolaylığı vardır. örneğin NetPeak Checker ve benzeri araçlar yardımıyla backlinkleriniz arasında riskli olanları ve olmayanları kolayca ayrıştırabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde backlinklerinizi birçok ayrı kritere göre filtreleyerek farklı kategorilere göre backlinklerinizi txt dosyaları altında toplamanız mümkün olmaktadır. Bu araçlar yardımıyla backlinklerinizi dile göre, Alexa değerine göre, sektöre göre ve benzeri birçok kategori altında sorgulayabilirsiniz.
Tespit Edilen Zararlı Backlinkler Nasıl Reddedilir?
Backlink analiz araçları ile tespit edilen ve yararlı, zararlı olarak ayrıştırılan backlinkler için yapılması gereken sıradaki işlem ise zararlı backlinklerin reddedilmesidir. Zararlı backlinkleri reddetmek için arama motorlarının araçlarından faydalanılmaktadır. Bunun haricinde bir SEO aracı yardımı ile bağlantı reddetme işlemi gerçekleştirilememektedir. Çünkü ilgili backlink ile bir bağınızın olmadığını arama motoruna bildirmenin yolu budur. Zararlı backlinkleri reddetme konusunda kullanılması gereken araç ise Google Disavow Tool’dur. Peki, bu araç ne işe yarar ve nasıl kullanılır?
Ekli dosyayı görüntüle 4938
Google Disavow Tool / Google Link Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?
Zararlı olduğunu tespit ettiğiniz ya da size faydasının olmadığını tespit ettiğiniz backlinkleri Google Disavow Tool aracılığı ile reddetmeniz oldukça kolaydır. İlk olarak yapmanız gereken eğer ki URL bazında bir engelleme yapacaksınız httporneksite.com/reddedileceksayfa şeklinde domain bazında bağlantı reddedilecekse domain:reddedilecekbaglanti.com olarak bir notepad dosyası hazırlamanız gerekmektedir. Sonrasında Google Disavow Links sayfasına giriş yapmalısınız. Sayfaya giriş yaptıktan sonra hangi domaine ait linkler reddedilecekse o domaini seçerek “disavow” butonuna basılmalıdır. Bu butona tıklandıktan sonra bir pencere açılır ve pencere üzerinde dosya seç butonu yer alır. Belirlediğiniz ve oluşturduğunuz .txt uzantılı dosyayı işaretleyerek, seç butonuna basmalısınız. Hemen ardından gönder butonuna tıklayarak sonrasında bitti seçeneğini seçip, yapılan bağlantı reddetme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Yukarıdaki işlemi yaparak zararlı olan backlinkleri Google’a bildirmiş olacaksınız. Böylelikle Google Disavow Tool zararlı backlinkleri belirli bir süre sonra temizleyecektir. Bu sayede web siteniz Google nezdinde daha sağlıklı ve daha kaliteli görülecektir.
Sitenizin her zaman arama motorlarında değerli gözükmesi ve sayfalarınızın hak ettiği yerde olmasını istiyorsanız her zaman düzenli olarak link analizleri yapmalısınız. Çünkü sizin yaptığınız kaliteli SEO çalışmaları kimi zaman istenerek kimi zaman istenmeden de olsa zarara uğratılabilir. Kötü sürprizler ve can sıkıcı senaryolar ile karşılaşmamak adına ise her an takipte olmalısınız.