Keşfet

Sosyal Medya Danışmanı Ne Yapar?

Mesut

Yeni Üye
Sosyal Medya Danışmanlığı

Sosyal medya danışmanlığı; sosyal medya yönetimi, içerik üretme ve geliştirme, hedef kitle etkileşimi sağlama, organik takipçi arttırma, sosyal medya pazarlama fikirleri geliştirme ve sosyal medya reklam çalışmalarını yönetme gibi geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Bu çerçevede sosyal medya danışmanının yapması gereken birçok işlem basamağı bulunmaktadır. İnternet kullanımının yaygınlaşması, insanların sosyal medyaya oğlan bağlılığının artması gibi faktörler marka ve firmaların sosyal medya ağları üzerinde aktif olmalarını zorunlu kılmıştır. Çünkü hedef kitleye daha kolay ulaşabilme, potansiyel müşteri kitlesini arttırma ve hedef kitle ile etkileşimli iletişimi sağlayabilmenin en kolay yolu sosyal medya platformları olmuştur.

sosyal-medya-danismani-ne-yapar.jpg


Sosyal medyanın bu güçlü etkisi karşısında kayıtsız kalması mümkün olmayan marka ve firmalar, sosyal medya yönetimi konusunda bu alana hakim uzmanlardan ve profesyonellerden destek almaktadır. Sosyal medya platformlarına hakim, bu ağların temel prensiplerini bilen ve yaratıcı fikirlere sahip olan, böylelikle markayı ön plana çıkartan sosyal medya danışmanları da firmalara bu alanda rehberlik etmektedir. Bu bağlamda akıllara “peki, sosyal medya danışmanı ne yapar?” sorusu gelmektedir. Şimdi genel çerçevede sosyal medya danışmanının yapması gereken ve firma ve markaların sosyal medya danışmanı seçerken akıllarında olması gereken çalışma alanlarından bahsedelim.

Sosyal Medya Hesaplarının Tespit Edilmesi

Bir firma ya da markaya sosyal medya danışmanlığı yapacak olan kişinin öncelikli olarak hizmet vereceği firmaya ait sosyal medya hesaplarını tespit edip, analizlerini yapması gerekmektedir. Markanın hangi sosyal medya ağlarında var olduğunu ve hangi sosyal medya ağını daha aktif kullandığını analiz etmesi gerekmektedir. Yapacağı incelemeler doğrultusunda firmanın kullanmakta olduğu sosyal medya hesaplarının haricinde, varlığının bulunmadığı sosyal medya ağlarını tespit ederek buralarda markanın varlık göstermesi için hesap oluşturulmalıdır.

Hesap Profillerinin Düzenlenmesi

Oluşturulan yeni sosyal medya hesaplarına ve mevcut sosyal medya hesaplarında eksiklik varsa, profil kısımlarına ilgili marka ya da firmanın web site adresinin eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca genel olarak sosyal medya hesaplarının profil kısımları, kurumsal marka imajına uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. Sosyal medya danışmanı, rehberlik edeceği firmanın sosyal medya hesaplarına profil fotoğrafı, kapak fotoğrafı, web site adresi, hakkımızda yazısı, slogan, iletişim bilgileri, adres, çalışma saatleri ve benzeri kullanıcı için gerekli olabilecek tüm bilgileri eklemelidir.

Firmanın Sosyal Medya Hesap Yönetiminin Analizi

Bir sosyal medya danışmanının yapması gerektiği en önemli işlemlerden biri de markanın mevcut sosyal medya hesapları üzerinden yapmış olduğu içerik paylaşımlarının analiz edilip, değerlendirilmesidir. Ne sıklıkla paylaşım yapılıyor, yapılan paylaşımların içeriği nedir, yapılan paylaşımlarda içerik ve görsellerin birbiri ile uyumu, yapılan paylaşımların kullanıcılar ile etkileşimi, paylaşımların ne kadarı reklam ve tanıtım içerikli ne kadarı kullanıcı bilgilendirmesine yönelik ve benzeri oldukça geniş bir çerçevede değerlendirme yapılmalıdır. Yapılacak olan bu değerlendirmeler nezdinde markanın sosyal medya üzerindeki etkisinin anlaşılması ve yapılan çalışmalardan hangilerinin doğru hangilerinin eksik olduğu tespit edilecektir.

Ürün ve Hizmet Analizi

Sosyal medya ağları hem kullanıcıları bilgilendirme ve bilinçlendirme hem de ürün ve hizmet tanıtımları amacıyla kullanılmaktadır. İşte bu bağlamda sosyal medya danışmanının hizmet vereceği firmaya ait ürün ve hizmetlerin neler olduğunu öğrenerek, analizini yapması gerekmektedir. Firmanın ürün gamının ne olduğu, ürünlerin içerikleri, ürünlerin ne amaçla kullanıldığı, ne işe yaradığı ve kimlere hitap ettiğinin araştırılıp, öğrenilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin tespit edilmesi sonrasında sosyal medya danışmanının firma için üreteceği içerikleri hangi çerçevede şekillendireceği ve kullanıcılara nasıl hitap etmesi gerektiği ya da firmadan ne gibi taleplerde bulunacağı durumları netleşecektir.

sosyal-medya-danismanligi-.jpg


Sektör Araştırması

Günümüzde internet dünyası birçok iş sektörüne ev sahipliği yapmaktadır. Artık neredeyse insanlar tüm ihtiyaçlarını internetten karşılayabilecek düzeye gelmiştir. Bundan dolayı bir marka ya da firmaya sosyal medya danışmanlığı yapılacağı zaman ilgili markanın içinde bulunmuş olduğu iş sektörünün araştırılıp, analiz edilmesi gerekmektedir. Sektörün büyüklüğü, hacmi, ürün gamı, hitap ettiği kitle, hedefleri, Türkiye ve dünya pazarındaki durumu, sektör içerisindeki şirketler ve benzeri tüm detayları ile araştırma ve inceleme çalışmaları yapılmalıdır. Yapılacak olan bu araştırmalara göre ise sosyal medya planlamasında şekillendirme yapılmalıdır. Çünkü çalışılacak firmanın bulunduğu sektör bilinmeden, sektör mantığı anlaşılmadan ve içselleştirilmeden bir firma için sosyal medya üzerinden içerik üretmek ve hedef kitleye seslenmek mümkün olmaz.

Rakip Firma Analizi ve Kıyaslaması

Sektör araştırmasının yapılmasından sonra sosyal medya danışmanlığı kapsamında yapılması gereken bir diğer önemli işlem basamağı da rakip firma analizi ve araştırmasıdır. Her marka ve firmanın sektör içerisinde kendisine rakip gördüğü bir başka firma vardır ya da rakip olma ihtimali olan firmalar. Bundan dolayı hizmet verilecek olan firmanın en yakın ve en uzak rakiplerinin kimler olduğu, rakiplerin sosyal medya ağlarındaki aktifliği, yaptıkları çalışmalar, hedef kitle ile aralarındaki iletişim ve etkileşim, rakiplerin internetteki itibari, kullanıcılarda oluşturdukları izlenimler ve benzeri geniş bir yelpazede rakip analizi yapılmalıdır. Yapılacak olan rakip analizleri sonrasında rakiplerin artıları ve eksileri belirlenmelidir. Belirlenen bu faktörler sonrasında rakiplerin artılarının üstüne nasıl çıkılacağı, eksilerinden nasıl faydalanılacağı konuları üzerinde çalışmalar yapılarak, rakip odaklı çalışma stratejileri oluşturulmalıdır.

Hangi Sosyal Medya Ağının Etkili Kanal Olacağının Tespiti

Bazen birçok firma ve marka tarafından atlanan veya dikkat edilmeyen bir durumdur, sosyal medya ağlarının statüsü. Peki, bu faktör neden önemlidir? Günümüzde birçok farklı sosyal medya platformu bulunmaktadır ve çoğu sosyal medya kullanıcısı birden çok sosyal medya ağında varlık göstermektedir. Ancak bu kullanıcılar her sosyal medya ağında aynı oranda aktifliğe sahip değildir. Buna ek olarak firma ve markaların ürün, hizmet anlayışı doğrultusunda hedeflediği kitlede birbirinden farklılık göstermektedir. Bundan dolayı hizmet verilecek markanın ürün ve hizmet anlayışına uygun, hitap edeceği hedef kitlenin profilinin ne olduğu çok iyi tespit edilmelidir. “Erkekler mi, kadınlar mı? Çocuklar mı, gençler mi, orta yaş mı, yaşlılar mı? Evliler mi, bekarlar mı? ve benzeri…” Bu sınıflandırma çeşitlerinin oldukça fazla sayıda çoğaltılabilmesi mümkündür. Burada bilinmesi ve tahmin edilmesi gereken durum ise bizim markamıza hangi profilin uyduğudur ve bu profile uygun olan kişilerin hangi sosyal medya platformu üzerinde daha fazla sayıda ve daha aktif bir şekilde yer aldığıdır. Bu demek değil ki sadece firmanızı tek bir sosyal medya ağında ön plana çıkarın. Tüm sosyal medya platformlarında elbette kurumsal sayfanız olsun. Ancak sosyal medyaya yapılacak olan reklam yatırımlarını ve içerik çalışmalarını kullanıcı ve hedef kitlenize göre belirlemeniz gerekmektedir. Bunu doğru şekilde yaptığınızda doğru harcamalar, doğru emekler ile hedeflerinize daha kolay ulaşacaksınız.

Sosyal Medya İçerik Planlaması

Sosyal medya danışmalığı hizmetinin en önemli safhalarından biri de şüphesiz içerik planlamasıdır. Sosyal medya içerik planlaması oldukça dikkat edilmesi gereken, yaratıcı olmayı mecbur kılan ve hedef kitlenin etkileşime geçmesini sağlayacak kalitede olan içeriklerin üretilmesini gerektiren bir işlemdir. Sosyal medya içerik planlaması yaparken temel mana da sosyal medya danışmanının; sosyal medya reklamları, satış ve pazarlama, bilgilendirici içerik olarak üç ayrı yelpazede içerik planı oluşturması gerekmektedir. Çünkü sosyal medya üzerinde verilecek reklam ile bilgilendirme amaçlı yapılacak olan paylaşımın aynı cümle ya da görsele sahip olması beklenebilecek bir durum değildir. Reklam içeriklerinde satın alamaya teşvik edici, kullanıcıyı tetikleyici ve pazarlama mantığına uygun içerikler üretilmelidir. Bilgilendirme amaçlı paylaşılacak içeriklerde ise içeriğin oldukça reklamdan arındırılmış, tamamen kullanıcıya fayda sağlamayı güden bir yapıda olması gerekmektedir.

Sosyal medya içeriklerinde olmazsa olmaz ve ekstra dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise içeriklerin kullanıcıları etkileşime geçirebilecek kalitede olmasıdır. Çünkü hazırlanan içerikleri kullanıcılar tarafından benimsenmez ve herhangi bir etkileşim (beğenme, paylaşma, yorum yapma vb.) söz konusu olmazsa, içerik planlamasında bir strateji hatası olduğu anlaşılmalıdır. Sosyal medya danışmanının sosyal medya içerik planlamasında dikkat edeceği bir başka durum ise içerik paylaşım sıklığı ve zamanlamasıdır. Sosyal medya kanalları üzerinden her gün içerik paylaşımı yapılmalıdır. Ancak bu içerik paylaşımları gün içerisinde 2 maksimum 3 adet olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ancak makul olanı 2 içerik paylaşılmasıdır. Zamanlama olarak ise belirlenebilecek bir kalıp zaman dilimi yoktur. Burada belirleyici faktör ilgili firmanın, hedeflediği kitlenin en çok hangi saatlerde sosyal medyada olduğuna bağlıdır. Bundan dolayı içerik paylaşımlarında hedef kitlenin ilgili sosyal medya kanalında bulunduğu saat dilimlerinin ölçümlenerek, belirlenmesi gerekmektedir.

sosyal-medya-danismani-calismalari.jpg


Sosyal Medya Reklamlarının Oluşturulması ve Optimize Edilmesi

Sosyal medya reklamları, dijital reklamcılık sektörü içerisinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Firma ve markaların hedef kitleye tabir yerindeyse hazır hedef kitleye en kolay şekilde ulaşma yollarından biridir. Facebook, Twitter, İnstagram, SnapChat, Swarm, LinkedIn ve benzeri birçok sosyal medya ağı üzerinden birçok farklı reklam modeli ile reklam yayınlanması mümkündür. Burada önemli olan konu hangi sosyal medya ağı üzerinden ve hangi amaç ile reklam verileceğinin belirlenmesidir. Sayfa takipçisini arttırma, gönderi öne çıkarma, uygulama yükletme, siteye trafik sağlama, ürün veya hizmet satışını arttırma ve benzeri şekilde çeşitli reklam modelleri bulunmaktadır. Eğer amacınız firma sayfanızın takipçi sayısını arttırmak ise buna yönelik bir reklam içeriği oluşturup, bu model üzerinden reklam vermelisiniz. Eğer amacınız satışları arttırmak ise ürün satışına ya da hizmet satışına yönelik reklam içeriği oluşturarak, ilgili reklam modelinin gerekliliklerine uygun hareket etmelisiniz.

Sosyal medya reklamlarının içeriklerinin ve reklam postlarının hazırlanması kadar önemli olan bir diğer durum ise reklamların optimize edilmesidir. Sosyal medya reklamlarında harcanacak olan maliyetin minimum düzeye indirgenmesi, doğru hedef kitleye ulaşılabilmesi ve hedeflenen başarının elde edilebilmesi için reklam optimizasyonu çok önemlidir. Reklam ayarlamalarında yapılacak olan yaş, cinsiyet, coğrafi konum, meslek, ilgi alanı ve benzeri optimizasyonlar sayesinde hem reklam maliyetlerini düşürecek hem de doğru hedef kitleye ulaşılacaktır.

Aylık Olarak Sosyal Medya Çalışmalarının Analizi ve Yorumlanması

Çoğu zaman atlanan ya da yapılması önemsenmeyen ancak en büyük yanlışlardan biri olan konu ise yapılan çalışmaların düzenli olarak takip edilmesi, analizinin çıkarılması ve raporlanması aşamasıdır. Her sosyal medya danışmanının hizmet verdiği firma ya da markaya her ay düzenli olarak raporlamalar sunması gerekmektedir. Hatta sosyal medya danışmanı tarafından bu sunulmadan firma veya marka tarafından talep edilmelidir. Çünkü sosyal medya üzerinde reklam, satış ve pazarlama veya bilgilendirme amaçlı yapılan içerik paylaşımlarından hangisinin fayda sağladığı, hangisinin beklentileri karşıladığı ya da yapılan çalışmalarının eksik yönlerinin anlaşılması ancak yapılan çalışmaların analiz edilmesiyle mümkün olmaktadır. Bundan dolayı her ay sonunda yeni aya başlamadan önce yapılan çalışmalar analiz edilmeli, eksiler ve artılar şeklinde ayrıştırılmalı ve bir sonra ki ayın planlaması buna göre şekillendirilmelidir.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst