Keşfet

Meta Tag Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Eness

yunus.web.tr
Moderatör
Meta Tag Nedir?
Meta Tag, en basit tanımıyla internet sitelerinin bilgi unsurlarıdır. Meta tag (meta etiket) kullanımının asıl amacı ise, kullanıcıya ve arama motorlarına web sitesi hakkında bilgi vermektir.

En bilinen meta tagler şunlardır;
  • Title (Sayfa başlığı)
  • Description (Sayfanın içeriğine yönelik açıklama)
  • Index (Sayfayı dizine eklemek, yani arama sonuçlarında göstermek içindir.)
  • Noindex (Sayfayı dizine eklememek, yani arama sonuçlarında göstermemek içindir.)


Meta Tag Nasıl Olmalıdır?
En temel olanları için konuşacağım, eskiden bu kısımların karakter limitleri vardı, ancak son Google güncellemesi ile px boyutlarına göre bir limit konuldu. Fakat bu limitler de şaşabiliyor, yani ilgili araçta PX limitinin üstünde görünen meta tagler index aldığında sağlıklı bir şekilde görüntelenebiliyor. ( PX Boyutlarını ''Google SERP Snippet Optimization Tool'' yazarak yaptığınız aramalarda çıkan araçlardan faydalanarak veyahut Rank Math gibi SEO eklentilerinin kendi içlerinde bulunan araçlardan hesaplayabilirsiniz. )

Title: Sayfa başlığını içeren meta tag, bu kısımda sitenin ana sayfa kısmı için genelde (Marka adı - slogan) şeklinde oluyor ama ben kesinlikle önermiyorum. (Marka adı - Ana anahtar kelime) şeklinde olması en isabetlisidir, sitenin en önemli anahtar kelimesi title'da yer almalı, ancak tabii saçma bir biçimde değil.

Description: Sayfanın ne ile ilgili olduğunu özetleyen açıklamadır. Bu açıklamalarda kelime spamlamanızın artık bir yararı değil, zararı oluyor. Bir defa geçen anahtar kelimeyi tekrar tekrar yazmamalısınız. Cümle anlamlı olmalı, çünkü sıralama alırsanız insanlar bunu okuyacak ve dolayısıyla tıklayıp tıklamamalarında açıklamanız da etkili olacaktır. Sayfanın ne ile ilgili olduğunu anahtar kelimelerle birlikte özetleyen ve tıklamaya teşvik eden bir açıklama yazmaya özen göstermenizi öneririm.

Etiketler: Artık dikkate alınmıyor, hatta uzun yıllardır dikkate alınmıyor, ancak tabii spam yapmanız zararı olmayacağı anlamına gelmez. O yüzden tavsiyem ya kullanmayın ya da çok ölçülü kullanın.

Meta Tag Analizi

Meta Tag analizi yaptıktan sonra sitenizin güncel kriterlere uygun olup olmadığını saptayabilir, buna göre aksiyon alabilirsiniz. Ancak az evvel de dediğim gibi, PX boyutları bu işin ince ayar kısmıdır, karakter sayısı uygun gibi görünse de px boyutlarından dolayı limit aşımı olabilir.


 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst