Keşfet

Bitcoin Nedir, Avantajları Neler, DezAvantajları Neler, Bitcoin Kaç TL yapar?

MuratKandilli

Yeni Üye
bitcoin-hareketlilik-696x441.jpg


Bitcoin Nedir, Avantajları Neler, DezAvantajları Neler, Bitcoin Kaç TL yapar?

Bitcoin Nedir?


2008'de yaşanan krizin ardından belli başlı kişiler "Bitcoin" ismine sahip uçtan uca elektronik bir ödeme sistemine sahip olan "coin" sistemlerini yayınladılar. Bu şekilde bitcoin üçüncül müdahalelere karşı korunaklı bir şekilde kripto para birimi adında piyasaya çıkış yaptı. 2009 yılında halka açık olarak ağ olarak kullanıma giren bitcoin ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil blockchain" olarak adlandırıldı.

Bitcoin ağına giren para gönderimi, para çekme işlemleri takip edilebilirken bu işlemleri yapanların kim olduğu bulmanın her hangi bir imkanı yoktur. Bitcoin ağında gerçekleştirilmiş olan para gönderme, çekme gibi işlemler bitcoinin zincir yapısından dolayı geri döndürülme ve ya değiştirilme özelliğine sahip değildir.

Bitcoinin en aşşağılardan en zirveye çıkmasının belkide en önemli sebebi düzenlemeye ve ya kontrole tabii tutulmamasıdır. Bitcoin bu kadar yükselişe geçtikten sonra bitcoin ardından birçok kripto para birimi türemeye başlamıştır. Bu para birimleri "alt coin" yani "alternative coin" olarak adlandırılmıştır. (Yakın zamanlarda ortaya çıkan bir türk kripto para birimi olan Bitexen de bunlardan birisidir. Eğer "Bitexen nedir" "Bitexen Güvenilir Midir" "1 Bitexen Kaç Tl" gibi konuların açılmasını istiyorsanız bizlere bildirebilirsiniz.)

Bitcoin "blockchain" platformunda yanlızca 21 milyon adet üretilebilecek şekilde sınırlıdır. Bir bitcoin üretilmesi yaklaşık olarak 10 dakikadır.

Bitcoinin avantajları nelerdir?

Bitcoinin bana göre en büyük avantajı enflasyon ve çökme riskinin çok düşük olmasıdır. (Her hangi bir ekonomik krizde bitcoinlerinize zarar gelmez aksine artışa geçme olasılığı vardır.)
Temel avantajları arasında ise bitcoin çok basit, güvenilir ve yapılan işlemlerin iz sürülemez yani anonim olması nedeniyle geleneksel para birimlerinden öndedir.
Eğer bir bitcoininiz varsa cüzdan erişimi sağlayabileceğiniz her yerden bitcoinlerinize ulaşabilir, her yerden istediğiniz kişiye istediğiniz kadar bitcoin gönderebilirsiniz. Bu cüzdan erişimini 1 bitcoin değil milyonlarca bitcoininiz varsa da yapabilirsiniz, bu kadar yüksek miktarda bulunan para birimlerini korumanın daha güvenilir bir yolu yok. Bitcoin cüzdanınızla yaptığınız işlemlerinin kime gittiğini, kimden geldiğini vs. vs. gibi özelliklerinin anonim olması bazı dezavantajların yanı sıra avantajlarda ortaya çıkarmaktadır.

Peki Bitcoinin dezavantajları nelerdir?

Bitcoinin anonim olması ticaretin illegal olduğu ürünlerin kullanılması, kara para aklama maksadıyla kullanılmasına neden olmaktadır. Bu teknolojiyi bilen ve üzerinde uzamanlaşmış kişi sayısının gerçekten çok az olması, bitcoininizi kaybetme (dolandırılma) riski, bitcoin üzerinden harcama yapabileceğiniz sitelerin dar olması gibi başka dezavantajlarada sahiptir.

Bitcoinin Kaynağı Nedir?

Bitcoin her hangi bir markaya, devlete ve ya merkez bankasına bağlı bir kuruluş değildir. Günümüzde ki geleneksel paralar gibi karşılığında her hangi bir değerli maden yoktur. Fiziksel olarak üretilebilecek bir para değildir ve temelinde sadece matematik formüllerinin yatması onu sadece sanal olarak üretilebilen bir sistem yapmıştır. Bitcoinin matematik formülü herkese açık durumdadır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. Bu şekilde bitcoin "madenciliği" sistemine dahil olan her bireyin sosyal ve siber güvenliği sağlanmış durumdadır.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği bitcoin üretiminin sağlanması ve devamlılığını koruması açısından gerekli bir işlemdir.

Bitcoinin çıkışından beridir çıkan bir sürü uygulama ile yapılan madencilik ortaya çıkmış rekabet sonucunda sürekli olarak daha fazla kâr getirebilecek yeniliklerin doğmasına sebep olmuştur.

Madencilik aslında bitcoin şifrelerinin çözülüp sisteme yeni şifreler eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi madenciliği yapan bilgisayarının işlemci hızına ve şifre uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Şifreler çözüldükten sonra oluşturulan yeni blokların sahipleri "Bitcoin" ile ödüllendirilir.

Sistemin yanlızca "10 dakika" içerisinde bir adet blok üretimine izin vermesi ve madenci sayısının artması, bitcoin madenciliğinin kar etme potansiyelini çok düşürmüş durumdadır.
Bunlara ek olarak bitcoinin sınırlandırılmış olması madenciliği olumsuz yönlerde etkilesede oluşabilecek her hangi bir bitcoin para enflasyonunu önler durumdadır.

Peki Bitcoin Güvenilir Mi?

Kısa bir şekilde bitcoinin bir protokel üzerinden olması ve her işlemin baştan sonra şifrelenmesi bitcoini güvenilir bir duruma sokmuştur. Cüzdan bilgilerinizi kaybetmeniz ve ya her hangi bir yere cüzdan bilgilerinizi not almanız, not aldığınız yerin hacklenmesi durumunda cüzdanınızı hackleyebilir fakat hiç bir şekilde cüzdanınızı hackleyebilecek her hangi bir kişi ve ya işlemci piyasada bulunmamaktadır.

Bitcoin sizin haberiniz olmadan ve ya hileli bir gönderime asla ve asla izin vermemektedir.

Bunlara ek olarak belli bir merkez, devlet ve ya markanın olmaması yapılan bütün işlemlerin farklı bir bilgisayar tarafından onay alması işleminizi güvenilir kılıyor.

Bir Bitcoin Güncel Olarak Kaç TL?

Bu konuyu yazdığım tarih yani 24 haziran saat 17:01 tarihinde 1 bitcoinin güncel türk lirasındaki değeri " 63.986,92 Türk Lirası" olarak döviz kurlarına yansımış durumdadır.

coinbase.JPG


AltCoin Nedir?

Altcoin demek bitcoine alternatif olarak üretilen kripto para birimleridir.


Bitcoin "1. nesil kripto para birimi" olarak bilindiğinden dolayı piyasada gerçekleşen rekabet daha fazladır. Doğal olarak altcoinler bitcoin kadar tanınmış ve değerli değiller.
Piyasada bulunan ve bilinen ilk altcoin "Namecoin"dir.

Popüler Altcoinler Nelerdir?

Dijital paralarda Altın, Bitcoin olarak, Gümüş, Litecoin olarak, Petrol ise Ethereum olarak görülmektedir.

Litecoin nedir;

Genel olarak bitcoine benzeyen fakat bitcoinden daha hızlı işlem yapabildiğiniz bir kripto para.
Ripple nedir;

Ripple bir ödeme ağı olmasının yanı sıra birde kripto para birimidir. Bir alım satım işlemi ripplede 4 saniye sürerken "Ethereum" da bu işlem 2 dakikadan daha uzun sürüyor. Bitcoinde ise bu işlem "1 saat sürüyor". Geleneksel para birimlerinde ise bu işlem günler kadar sürüyor. Ek olarak ripple dakikada 1500 adet işleme izin veriyor.
Ethereum nedir;

Ethereum yazılımcılar için akıllı sözleşme imkanları sunan bir kripto para birimidir. Piyasada bulunan kripto para birimlerinin arasında bitcoinden sonra en fazla pazar hacmine sahip olan kripto para birimi ethereumdur.

24 Haziran saat 17:09 itibariyle 1 Ethereum " 1.633,98 Türk Lirası" olarak kaydedilmiş.

1 ethereum.JPG



Sende
Please, Giriş yap or Kayıt ol to view URLs content!
sitemizi takip etmeyi unutma.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst